Iedereen produceert afval. In een 2 persoonshuishouden zal de container al maandelijks geleegd moeten worden. Een gezin met 2 kinderen al 2x in de maand en grote gezinnen met drie of meer kinderen 1x per week. Afval, al jaren een groot probleem. De containers zijn te klein, er wordt te weinig geleegd en de bakken stinken in de zomer. Laat staan hoe lastig het is voor bedrijven, zorginstellingen en andere sectoren waar veel rest afval wordt geproduceerd.

 

Meerdere kliko’s huren

De enige optie die er nog bestaat is een extra kliko huren. Voor een relatief klein bedrag kun je zelf uitzoeken hoeveel liter afval je produceert en welke kliko hier bij past. Je huurt de kliko bij een afvalbedrijf of extern bedrijf, je spreekt af hoe vaak de kliko geleegd wordt en je gaat hiervoor een contract aan. Veel bedrijven hebben geen opzegtermijn of minimaal aantal maanden afname, let hier wel op bij het aangaan van een contract.
Het is een simpele en effectieve oplossing als je met jou kliko niet uit komt in de maand. Het is goedkoper om een extern bedrijf raad te plegen dan de gemeente te benaderen voor extra leegmomenten. De gemeentes vragen hier de hoofdprijs voor om te voorkomen dat zij wekelijks veel meer rondes moeten rijden. Er is simpelweg te weinig personeel.

 

Bedrijfsafval

In iedere sector wordt restafval geproduceerd. Werknemers nemen eten en drinken mee wat afval produceert, tijdens de productie van producten ontstaat er restafval, in de zorgsector eten de cliënten. Zo kunnen we nog wel even door gaan. De kliko die standaard voor een bedrijf wordt aangevraagd is te klein, zeker met 2x of 1x in de maand een leeg moment. Voor bedrijven is het ook simpel om een abonnement aan te vragen voor een extra kliko.

 

 

Waar bestaat rest afval eigenlijk uit?

Bij bedrijven wordt vaak de fout gemaakt dat alles als restafval wordt gezien. Dit is absoluut niet het geval! Papier en karton heeft een aparte bak, plastic zal apart gescheiden moeten worden en gedeponeerd moeten worden in de hier speciaal bedoelde zakken. Groente en fruit resten valt onder de GFT en de lege toners of batterijen zullen ook apart verzameld moeten worden. Je zult zien, wanneer je alle producten daadwerkelijk scheidt, je veel minder restafval produceert. Het is niet alleen goed voor het milieu, je bespaard zeker ruimte in je gehuurde kliko. Hoe minder rest afval je produceert, hoe lager de kosten.