Je merkt aan alles dat de winter er weer aan komt. Velen van ons leggen zich neer bij het feit nu meer binnen te gaan zitten. Zelf ben ik echt een buitenmens en houd er van in de tuin in de weer te zijn met van alles en nog wat. Wat houtblokjes hakken voor de vuurkorf of een biertje drinken met vrienden is mij niet vreemd. Laatst was ik op bezoek bij een vriend die net een nieuwe overkapping had aangeschaft. We hebben de vuurkorf aangestoken en konden nog een hele tijd zonder problemen buiten zitten.

Thuis gekomen zette dit mij aan het denken welke mogelijkheden er zouden zijn om zoiets toe te passen in mijn eigen tuin. Na een tijdje online surfen om ideeën op te doen kwam ik op de site nobelhout.nl terecht. Mijn interesse was meteen gewekt omdat zij zoveel verschillende mogelijkheden hebben voor wat betreft overkappingen/veranda’s. Maar ook andere zaken voor je tuin zijn aanwezig zoals schuttingen, tuinhuisjes of tuinmeubelen. Zelfs voor carports kan je bij Nobelhout terecht. Dit bleek ook helemaal niet zo duur te zijn als ik dacht.

Wat ik zelf interessant vond om te merken is dat zij gaan voor kwalitatief hoogwaardige producten met verschillende keurmerken. Zelf vind ik het belangrijk dat er genoeg ruimte voor verschillende dieren over blijft om te leven. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat de natuur zwaar moet lijden omdat ik zo nodig een overkapping in mijn tuin moet.

Keurmerken

Nobelhout maakt gebruik van hout met verschillende keurmerken. Zo zijn er: FSC, PEFC en FLEGT.
FSC is een keurmerk voor hout dat verantwoord bosbeheer stimuleert doordat er wettelijke standaarden zijn opgesteld. Dit keurmerk is in Nederland een van de bekendste keurmerken.

PEFC is een non-profit organisatie. Zij willen in de hele wereld de bossen duurzaam beheren.
De organisatie is gericht op de economische, ecologische en sociale functies van het bos: 60% van de gecertificeerde bossen op aarde valt onder PEFC.

FLEGT
Een initiatief van de Europese Unie om illegale houtkap en handel in illegaal gekapt hout tegen te gaan. Al het hout dat in Nederland word geïmporteerd moet aan de FLEGT eisen voldoen.
De bedrijven die niet kunnen aantonen dat het hout uit legale kap komt, kunnen strafbaar gesteld worden.

Zelf aan de slag

Deze keurmerken stellen mij in staat om iets moois uit te zoeken. Zelf ben ik niet zo’n klusser en wil graag een kant en klare overkapping. Mocht je nou interesse hebben in een overkapping en je bent wel heel handig, dan kun je ook gewoon hout en bevestigingsmateriaal bij ze bestellen en zelf wat in elkaar zetten.