Veel mensen hebben wel eens van spaanplaat gehoord. Deze plaat is bij de meubels best wel bekend, het wordt dan ook veel gebruikt bij bijvoorbeeld de meubels van de IKEA. Misschien heb jij binnenkort ook wel een verbouwing op het programma staan en ben je nog op zoek naar de juiste materialen. Laten we daarom eens gaan kijken wat de spaanplaat nu precies is en wat eigenlijk de voordelen zijn van deze plaatsoort!

Wat is een spaanplaat?

Een spaanplaat is eigenlijk een combinatie van gelijmde en gedrukte houtsplinters. Op deze manier zal het hout niet massief zijn, maar kan het toch gebruikt worden voor het toepassen op de meubels. Het is dan ook niet zo zwaar als massief houdt.
Dit maakt spaanplaat natuurlijk een goed soort materiaal voor de wat goedkopere meubels. Het oppervlak van de plaat zal meestal met kunststof worden afgewerkt, hierdoor ziet het er net even wat netter uit. Echter kan dit ook met nog veel andere soorten afwerkingen, zo wordt er ook nog wel eens gekozen voor stof.

De voordelen van spaanplaat

Spaanplaat is ideaal om te gebruiken als materiaal voor meubels, niet voor niets dat de grote bedrijven dit zo vaak toepassen. Zo kan je er prima een bureau van maken, de plaat is namelijk stevig genoeg om aardig wat gewicht te kunnen houden. Wel is het natuurlijk zo dat deze platen niet al te veel kunnen buigen, let hier dan ook een beetje mee op als je gaat klussen. Het is een makkelijke soort plank om te gebruiken, er zijn dan ook niet heel veel tips die komen kijken bij het toepassen van een spaanplaat.

Meubels en kasten

Ook voor kasten kan een spaanplaat goed gebruikt worden als materiaal. Zo zal je bij een spaanplaten kast geen problemen hebben met doorzakking, de sterkte van de plaat is dusdanig hoog dat dit niet meer voorkomt. Het is wel mooi om het geheel even af te werken, denk dus inderdaad aan een folie of aan stof. Hierdoor zal niemand meer doorhebben dat het spaanplaat is, het lijkt zo dan ook op normaal hout. Als we kijken naar de prijs dan zijn spaanplaten echt ontzettend goedkoop, handig voor de beginnende klussers onder ons. Ga zeker eens langs bij de bouwmarkten om de soorten platen eens in te zien, er zal vast wel wat tussen zitten.