Van tijd tot tijd kom je in het leven voor een moeilijke beslissing te staan. Onderlaatst maakte ik zelf zo’n lastig moment mee. Ik zal niet te veel in details treden vanwege privacy, maar het op het volgende neer. Ik moest beslissen of ik een vaderschapstest afnemen. Door bepaalde omstandigheden is er bij mij een wat twijfel ontstaan. Niet dat ik minder van mijn dochter houd, maar soms wil je bepaalde zaken gewoon voor de volle honderd procent weten. Vandaar ook de titel van deze blog: een zeer lastige beslissing om te maken. Misschien open ik namelijk pandora’s doos met de test en wellicht word ik alleen gerustgesteld. Wat zou jij doen?

Irritante twijfel die steeds de kop opsteekt

Het leek me altijd ontzettend overdreven om zo’n DNA test af te laten nemen. Je weet toch wel of je de vader bent of niet? Die mening heb ik het raam uitgegooid toen ik zelf in zo’n situatie kwam. Er was een zaadje twijfel bij mij geplant. Sindsdien ging die twijfel en onzekerheid steeds weer de kop opsteken. Geloof me, daar schiet je al helemaal weinig mee op. Uiteindelijk bereikte ik een punt waarop ik serieus een vaderschapstest ging overwegen. Als zo’n vaderschapstest kan bewijzen wat de situatie is, dan ben ik bereid die test af te nemen. Toch vond ik het wel heel spannend. Durfde ik het wel om zo’n vaderschapstest te doen. Wat als het resultaat anders is dan ik hoopte of verwachte?

Lastige beslissing om te maken

Eerlijk is eerlijk. De keuze om een vaderschapstest afnemen is een lastige knoop om door te hakken. Na veel wikken en wegen besloot ik naar de moeder van het kind te stappen. Zij vertelde mij dat ze honderd procent zeker wist dat ik de vader was. Voor mijn gemoedsrust was ze wel bereid om met zo’n vaderschapstest mee te werken. Dat maakte de beslissing voor mij een stukje makkelijker. Als ik de vaderschapstest wilde afnemen, dan wist ik in ieder geval zeker dat ik geen weerstand zou krijgen van haar kant. Ik leerde een belangrijke levensles. Sommige beslissingen zijn lastig om te maken, omdat je ze in je eentje probeert te maken. Door er met mensen over te praten kun je het relativeren. Zo wordt een lastige beslissing ineens een stuk minder complex.

Mijn uiteindelijke keuze

Uiteindelijk besloot ik om toch de vaderschapstest af te nemen. Niet omdat ik uitkeek naar de resultaten. Ik moest simpelweg iets doen om die twijfel en onzekerheid te verdrijven. Ik bestelde de vaderschapstest en ontving deze redelijk snel in de brievenbus. De test afnemen was erg eenvoudig. Het enige dat ik moest doen was wat speeksel verzamelen van mij en mijn dochter. Vervolgens stuurde ik de spullen terug en moest ik wachten. Het wachten op de resultaten van de vaderschapstest was achteraf de spannendste periode in mijn leven. Ik was namelijk op een punt dat er een hoop zou kunnen veranderen. Gelukkig bevestigde de vaderschapstest het verhaal van de moeder: ik was echt de vader!