Er zijn een aantal momenten in je leven dat je merkt dat je ouder wordt. Bij mij kwam dat punt voor de eerste keer toen mijn maten allemaal een vriendin of vriend kregen. We waren niet meer een groep gasten. Ineens bestond de vriendenkoppel uit allemaal stelletjes. De tweede keer dat ik me besefte dat ik ouder word, is nu. Ik zit in een periode dat al die stelletjes omstebeurt gaan trouwen. Ontzettend leuk natuurlijk, maar je realiseert je wel dat de dagen van rare acties en dronkenschap langzaamaan verder in de achteruitkijkspiegel komen te liggen. Zo was de meest recente bruiloft eiste een specifieke dresscode. Voorheen had ik er nog nooit van gehoord. Daarom deel ik vandaag mijn ervaring met de dresscode morning coat, compleet met jacquets en al.

De dresscode morning coat

Het begon met de uitnodiging. In mijn brievenbus vond ik post. Ja, ze hadden een zeer stijlvolle uitnodiging verstuurd naar alle mensen. Op de uitnodiging stond het volgende: ‘dresscode morning coat of morningdress’. Persoonlijk had ik nog nooit van morning coat gehoord, laat staan dat ik wist wat de dresscode inhield. Na een kort onderzoekje met de altijd vriendelijke hulp van Google ontdekte ik wat de bedoeling was. Ik moest in een specifiek formeel kostuum verschijnen als man. Bij deze specifieke dresscode horen de heren namelijk jacquets te dragen.

Het correct dragen van jacquets

Jacquets zijn zeer formele gelegenheidskostuums. Tegenwoordig worden jacquets ook bijna niet meer gedragen. Alleen bij zeer formele gelegenheden of speciale gebeurtenissen zie je nog heren verschijnen in jacquets. Ik kwam er ook achter dat er specifieke etiquette zijn voor het dragen van dit formele kostuum. Zo mogen jacquets alleen overdag gedragen worden. Ik ben blij dat ik dat ontdekte. Hierdoor was ik zo slim genoeg om ook een smoking mee te nemen voor de bruiloft. Wanneer de zon namelijk onder is gegaan, mogen de jacquets niet meer gedragen worden. Dan moet je een andere outfit aantrekken. Als ik dat niet wist, stond ik dus mooi voor aap op het feest van de bruiloft.

Mijn ervaring met de morning coat

Ah fijn, ik moest dus ineens een jacquet gaan aanschaffen. Het kostuum moest natuurlijk wel aan de etiquette van jacquets voldoen. Anders had ik er alsnog niets aan. Jacquets bestaan namelijk uit drie belangrijke onderdelen en nog wat details. Zo moet je een grijs gestreepte pantalon dragen die geen omslag heeft. Daar bovenop trek je een wit overhemd compleet met dubbele manchetten, liggende boord en blinde knoopsluiting. Het tweede belangrijke element is de effen grijze gilet. De finishing touch is de lange zwarte of grijze jas van de jacquets.

Al met al was mijn ervaring met de morning coat, oftewel de jacquet, wel prima. Ik moet wel eerlijk zijn. De dresscode zag ik eerst niet zo zitten. Nu de bruiloft is geweest en alle mannen netjes in compleet jacquet waren verschenen voor de receptie, vind ik het allemaal wel best. Het bruidspaar, vooral de bruid, was intens gelukkig. Blijkbaar zien de foto’s er prachtig uit, omdat iedereen volgens de dresscode was op komen dagen. Alleen maar jacquets en morning dresses te zien. Hoewel ik dus in het begin geen zin had om alles uit te zoeken over jacquets, ben ik achteraf wel blij dat ik het gedaan had.